sâmbătă, 9 ianuarie 2010

imbraca-te in tendinte dar practic

TRATURILE

Stratul 1 - Stratul pe corp

Primul strat de haine este reprezentat de lenjeria intima si de hainele in care vei ramane cand vii de afara. Daca vei sta afara multa vreme, sau daca interiorul spre care te indrepti va fi friguros, atunci este mai bine sa porti lenjerie din bumbac mai groasa, o bluza cu maneca lunga si dresuri groase. Acest prim strat este cea mai buna metoda sa te izolezi de frig, de aceea este bine ca pielea sa fie atinsa de materiale din fibre naturale.

Stratul 2 - Stratul izolator

Cel de-al doilea strat este cel care formeaza stratul de mijloc, izolator - aerul trece prin el daca este expus direct vantului, dar poate mentine o temperatura constanta cand aerul nu se misca. Astfel, acoperit de cel de-al treilea strat, un pulover poate fi exact ce ai nevoie pentru a-ti proteja corpul de frig. Astfel, trebuie sa alegi piese vestimentare care permit aerului sa circule, putin mai largi, deoarece daca sunt prea stramte pe corp nu isi vor indeplini rolul: acela de a capta aerul rece de afara in fibre si de a-l incalzi inainte de a-ti atinge pielea.

Stratul 3 - Stratul exterior

Hainele de exterior sunt cele care se lupta primele cu elementele naturii. Ele trebuie sa fie din tesaturi bine stranse si sa se opuna vantului si precipitatiilor, astfel incat sa ajute stratul izolator. Un palton gros din multe straturi tesute strans, o geaca din fas, o pufoaica, toate sunt excelente pentru un start exterior.

REGULI

Regula 1 - Mai multe straturi inseamna un control mai bun asupra temperaturii

O regula simpla care iti poate face viata mult mai usoara. In loc sa alegi un pulover extrem de gros care sa te protejeze de frig, care oricum nu-si va indeplini rolul pe deplin, mai degraba alege mai multe haine mai subtiri: un top, o bluza sau o camasa cu maneca lunga peste si un cardigan la final. Aceste trei straturi iti ofera protectia necesara, iar daca te incalzesti poti oricand sa indepartezi cardiganul.

Idei de tinute:

Regula 2 - Tine cont de destinatie si activitate

Daca stii cum va fi temperatura in locul spre care te indrepti, atunci vei putea sa-ti organizezi mai bine tinuta. Daca nu stii, atunci opteaza pentru mai multe straturi: daca este frig atunci esti protejata, daca este cald atunci poti sa mai indepartezi din straturi.

Tine cont si de activitate:
- daca vei sta nemiscata, atunci exista posibilitatea sa iti fie frig - ai grija ca primele straturi sa fie mai groase
- daca vei face miscare in aer liber, atunci alege un strat pe corp din fibre naturale care sa absoarba transpiratia, si un strat izolator mai subtire care sa permita caldura sa iasa din corp.
- daca vei face miscare in interior, atunci alege un strat pe corp mai subtire si un strat izolator mai gros. Alege un top pentru o noapte de dans intr-un club. Insa, pentru ca pielea de incalzeste si eliberezi mult din caldura corpului, cand vei iesi in exterior este bine sa adaugi peste top un strat izolator foarte gros.

Idei de tinute:

Regula 3 - Protejeaza-ti bine picioarele.

Orice medic iti va spune ca daca umbli in picioarele goale cand in casa sunt 19 grade, sigur vei capata o raceala zdravana. De aceea, pe timp de iarna, mai ales cand este multa zapada, trebuie sa acorzi o atentie speciala protectiei picioarelor. Alege cizme sau ghete cu o captuseala din lana sau sintetica - nu bumbac. Poarta sosete mai groase decat de obicei. Poti sa porti mai multe straturi de sosete, dar sa ai grija sa permita o buna circulatie a sangelui.

De asemenea, am observat in cazul multor persoane ca folosesc multe straturi pentru protectia trunchiului, dar un singur strat pentru picioare - ceea ce nu este tocmai indicat pentru sanatate. Poti sa fii la moda alegand colanti sau dresuri groase cand vrei sa porti fusta, rochie sau pantaloni scurti. Un dres subtire din bumbac pe sub blugi sau pantaloni din stofa iti poate oferi o protectie excelenta impotriva frigului

Regula 4 - Alege accesoriile potrivite.

Iarna, mai mult ca oricand, accesoriile protectoare sunt o necesitate. Mainile si capul sunt vulnerabile la frig, de aceea este bine sa investesti in protectie de calitate. Alege manusi din piele sau manusi din material impermeabil, ambele imblanite - blana actionand ca strat izolator. Manusile din lana nu sunt atat de eficiente, dar sunt mai bune decat nimic. Pentru protectia capului, fibrele naturale sunt cele mai indicate, mai ales cele care ating pielea si parul. Poti alege un fes tricotat, o palarie cu o captuseala din bumbac, sau o caciula ruseasca imblanita.

Un comentariu:

Anonim spunea...

foarte interesant articolul..chiar daca la prima vedere am crezut k sunt lucruri de care orice orice om este constient,cateva detalii mi-au fost intr-adevar de folos!;)xoxo