sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Statistici NESANATOASE

Tot timpul se fac noi cercetari si descoperiri care ne pot influenta viata. Iata sapte astfel de statistici care sunt strans legate de obiceiurile noastre:

1. Kebab-ul contine un pahar de ulei

Stiai ca un kebab poate sa contina pana la 200ml de ulei? Asa ne informeaza cercetatorii Hampshire County Council din Marea Britanie. Testul lor a constat in verificarea a 150 de feluri de mancare tip fast food, printre care specialitati indiene, chinezesti, kebab, pizza si peste cu cartofi prajiti. 90% din aceste tipuri de mancare contineau, in numai o portie, toata cantitatea de grasime zilnica recomandata, iar kebab-ul, chiar de doua ori mai mult.

Cercetatorii au stabilit ca, daca portia de kebab cantareste 400 de grame, grasimea continuta este un sfert din aceasta, aprox. 110 grame. Si asta inseamna 1000 de calorii, echivalentul a 200ml de ulei. Grasimea este saturata si contribuie la cresterea nivelului de colesterol si la ingrosarea arterelor.

2. Supraponderalii, vinovati de incalzirea globala

Se pare ca persoanele supraponderale contribuie serios la incalzirea globala, deoarece au nevoie de mai multa benzina pentru a fi transportati, iar alimentele pe care le consuma au nevoie de mai multa energie pentru a fi produse, decat in cazul persoanelor cu o greutate si o alimentatie normale.

Cercetatorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine sustin ca, o populatie cu o greutate normala ar scadea cererea de combustibil si mancare, ceea ce ar ajuta considerabil la reducerea emisiilor nocive, amintindu-se ca 20% din efectul de sera se datoreaza agriculturii.

In prezent, in lume, exista cel putin 400 de milioane de adulti obezi. Cifra este mai mult decat ingrijoratoare! Organizatia Mondiala a Sanatatii a preconizat ca, pana in 2015, aprox. 2.5 miliarde de persoane vor fi supraponderale si peste 700 de milioane vor fi obeze.

3. Stresul din timpul sarcinii creste riscul aparitiei alergiilor la copii

Atentie mamici si viitoare mamici! Daca bebelusul este expus stresului in timpul vietii intrauterine, este foarte posibil ca el sa sufere de alergii sau chiar astm, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii scolii medicale Harvard, Boston.


Specialistii considera ca dezvoltarea sistemului imunitar al fatului este direct afectata de stresul la care este supusa mamica, din cauza unor hormoni ai stresului, asa cum este cortizolul. Ei sunt de parere ca stresul ar trebui considerat un factor poluant social deoarece poate influenta sistemul imunitar la fel ca si poluantii fizici, cum sunt alergenii.
Studii anterioare au aratat ca bebelusii cu mamici stresate si obosite au un coeficient de inteligenta mai mic la varsta de 18 luni si un risc dublu de a suferi de hiperactivitate in primii ani de viata.

4. Fara somn, creierul face "pana de curent"

Pierderea unei singure nopti poate produce o instabilitate atat de mare la nivelul creierului, incat organul este predispus la "inchideri" bruste, asemanatoare cu penele de curent. Asa ne informeaza cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii din Pennsylvania.

Acesti specialisti au stabilit ca, in randul persoanelor certate cu somnul, perioadele de functionare normala a creierului alterneaza cu scaderile acute ale atentiei si procesarii vizuale. In astfel de conditii, creierul este incapabil sa lupte cu dorinta involuntara de a dormi si se blocheaza, situatie care, in cazul soferilor, este de cele mai multe ori fatala.

5. Dietele mananca 10 ani din viata femeilor

Se pare ca femeile dedica 10 ani din viata lor curelor de slabire, potrivit unui studiu realizat de specialisti, in domeniu, britanici. Studiul a aratat ca o femeie adopta in jur de doua planuri de alimentatie in fiecare an, fiecare dintre aceste durand in jur de 5 saptamani. Acest lucru inseamna o medie de 104 diete intre varstele 18 - 70 de ani, mai precis, un total de 10 ani in care doamnele si domnisoarele se chinuie sa aiba o silueta de invidiat.

Mai mult decat atat, 10% dintre femei petrec 25 de ani din viata luptandu-se cu kilogramele in plus. Acest fenomen arata cat de mult sunt preocupate femeile moderne de felul in care arata, in timp ce sunt supuse presiunilor vietii moderne legate de mentinerea greutatii ideale.

6. Fumatul ucide 33000 de romani in fiecare an

Aproximativ 6.5 milioane de romani fumeaza. 33000 dintre acestia mor in fiecare an. Toti acesti fumatori au varstele cuprinse intre 25 si 44 de ani.

 Consumul de tutun este a doua cauza de deces in lum, conform ultimelor estimari si cercetari ale Comisiei Europene. Fumatul, conform statisticilor, este responsabil pentru 75% din infarctele fumatorilor cu varste pana in 50 de ani si pentru 30% din decesele datorate diferitelor forme de cancer.
Ca si semnal de alarma, raportul mai mentioneaza ca majoritatea fumatorilor, inclusiv din Romania, isi fumeaza prima tigara inainte de a implini varsta de zece ani. Acest lucru se datoreaza mai ales promovarii produselor din tutun, dar si lipsei de informatie.

7. Lipsa vitaminei A duce la uscarea pielii, caderea parului si pierderea vederii

 Absenta vitaminei A din organism duce la uscarea pielii si implicit la aparitia ridurilor, caderea parului, ruperea unghiilor si scaderea acuitatii vederii in lumina difuza, in cazuri grave chiar pierderea vederii.

Specialistii recomanda sa consumi cat mai multe produse bogate in vitamina A, daca iti doresti o piele perfecta si o privire de vultur. In plus, doza zilnica de vitamina A contribuie la reglarea somnului si a tensiunii arteriale, intervine in metabolismul proteinelor si al sarurilor minerale si joaca un rol hotarator in ingrijirea mucoaselor.

Niciun comentariu: