luni, 30 noiembrie 2009

de ce vor femeile sa slabeasca??

n zilele noastre, faptul ca majoritatea femeilor sunt nemultumite de corpurile lor nu mai este un secret ... Sub presiunea modei si a imaginii femeii perfecte pe care media o promoveaza, micile defecte pe care oricine le are se pot transforma rapid in adevarate obsesii. Tocmai de aceea am incercat sa aflu raspunsul la aceasta intrebare. De ce vor femeile sa slabeasca? Pentru ca tin la sanatatea lor, pentru ca vor sa poarte hainele care nu le mai vin, pentru ca vor sa se simta mai atragatoare, mai sexy ... sau pentru ca, pur si simplu, vor sa se incadreze in standardele impuse de moda, de media sau chiar de societate?

Cu toate ca am pornit de la premisa (reala!) ca majoritatea femeilor vor sa slabeasca, am fost surprinsa sa aflu rezultatele celui mai nou studiu din domeniu, realizat in Marea Britanie, pe un esantion de tinere cu varsta cuprinsa intre 16 si 21 de ani - 95% dintre acestea spun ca nu le place corpul lor, aproape jumatate mentionand ca ar vrea sa fie mai slabe. Chiar daca nu este o noutate, dupa cum spuneam, procentul este alarmant si mai grav este ca aceste nemultumiri vin din partea unor fete foarte tinere.

Ce este de facut, asadar?
Sunt sigura ca si tu te-ai intrebat acest lucru de multe ori... In primul rand, cred ca ar trebui sa evitam pe cat posibil sa ajungem in punctul in care ne dorim sa slabim. Mai exact, sa ne schimbam modul de viata, sa abordam o dieta variata, fara excese, care sa includa si exercitii fizice regulate si sa incercam sa traim cat mai sanatos.

Apoi, cred ca ar trebui sa invatam sa ne iubim corpul exact asa cum este el. Suna a cliseu, stiu, insa nimeni nu este perfect, iar imaginea femeii-model pe care media si industria modei o promoveaza nu ar trebui sa devina un ideal sau o obsesie! Greutatea ideala a fiecareia dintre noi este aceea la care ne simtim bine, care sa nu ne puna sanatatea in pericol si care sa ne permita sa ne bucuram de toate lucrurile care ne fac placere.

Cu toate acestea, daca ajungi in punctul in care vrei sa slabesti este foarte important sa analizezi motivele pentru care iti doresti sa faci acest lucru. Intreaba-te, de ce vreau sa slabesc?

Am intrebat si eu cateva prietene acest lucru, iar raspunsurile au fost diverse - De la „Vreau sa ma simt mai bine in pielea mea", „Vreau sa am mai multa incredere in mine", pana la „Vreau sa arat bine pentru iubitul meu" ori „Pentru a putea purta hainele dragute care nu imi mai vin"... Motivatia fiecareia dintre noi este diferita. Dar atata timp cat motivele sunt rationale - sanatate, aspect placut, un bun echilibru fizic si psihic - putem actiona in aceasta privinta.

In cazul in care nu esti prea convinsa de ce ai vrea sa slabesti ori vrei pur si simplu sa slabesti pentru a ajunge la dimensiunile modelelor de pe podium, atunci risti sa iti pui sanatatea in pericol! Nu sunt putine cazurile in care fete foarte tinere au murit din cauza anorexiei. Incearca sa analizezi consecintele actiunilor tale inca de la inceput si nu te lasa prinsa in vraja aceasta a „femeii perfecte", pentru ca femeia perfecta nu exista!



Crezi ca femeile care apar in reclame sunt totusi perfecte? Atunci afla ca de cele mai multe ori fotografiile lor sunt retusate ... Sau poate ca stiai deja asta. Dar te-ai gandit vreodata cat de mult ar putea fi retusate? Iata mai jos o fotografie dintr-o campanie Ralph Lauren si modelul care a pozat pentru aceasta campanie, in viata reala. Sper ca observi diferenta!

Accepta-ti corpul asa cum este el si incearca sa ai o atitudine pozitiva intotdeauna. Chiar si cu cateva kilograme in plus, vei vedea ca iti va fi mult mai usor sa slabesti daca iti iubesti corpul...pentru ca vei stii ca ii faci un bine. Pentru ca odata ce incepi sa iti iubesti corpul poti avea mai multa grija de el, poti avea mai multa vointa, poti constientiza mai usor faptul ca un corp sanatos inseamna armonie si o viata lunga si implinita.

Acestea fiind zise, astept sa-mi spui si tu daca iti iubesti sau nu corpul si mai ales, de ce. Iar daca esti in plin proces de slabire, te-as ruga sa-mi spui ce te-a determinat sa faci acest pas?

Niciun comentariu: