luni, 30 noiembrie 2009

Parfumul

Parfumul este o adevarat filosofie si inainte de a cumpara un astfel de produs, informeaza-te si descopera ce parfum ti se potriveste, ce parfum te face sa te simti mai sexy si ce parfum merita cu adevarat investitia.

Iata cateva intrebari care sigur nu te-au ocolit dar si raspunsurile lor:

Un parfum poate sa imi schimbe dispozitia?

Bineinteles, parfumul e ca muzica. O melodie care nu iti place te poate enerva, in timp ce melodia preferata te poate binedispune. Cand nasul tau detecteaza o aroma, neuronii olfactivi trimit informatia catre sistemul limbic - cel ce controleaza memoria, comportamentul si emotiile - inainte de a ajunge in zona cortexului unde este ratiunea. Fiecare aroma are puterea ei: menta distrage atentia de la durere, scortisoara iti da energie, lavanda si iasomia te relaxeaza.

De ce parfumul prietenei mele nu miroase la fel si pe pielea mea?

Aroma unui parfum este influentata de tipul de piele, de hormoni, de ceea ce mananci, de medicatie, etc. Daca incepi sa iei o anumita vitamina, poti observa ca anumite parfumuri care iti placeau nu iti mai plac. Aromele bogate de ambra sau lemn au molecule mai stabile si nu isi schimba mirosul, iar cele de citrice sau liliac sunt mai instabile si mult mai volatile. Este recomandat sa aplici parfum pe pielea goala si curata.

Ce sa fac daca am folosit prea mult parfum?

Sucul de lamaie este acid si taie din aroma parfumului. Spala pielea cu apa si sapun si freaca apoi zona cu un tampon inmuiat in zeama de lamaie.

Care sunt zonele cele mai potrivite pentru aplicarea parfumului?

Coco Chanel spunea ca trebuie sa aplici parfum in locurile unde vrei sa fii sarutata, dar daca vrei sa fii sarutata peste tot? Atunci s-ar putea sa exagerezi. Aplica parfum pe o incheietura a mainii si apoi atinge incheieturile intre ele. Nu freca, pentru ca vei distruge moleculele parfumului. Poti sa mai aplici pe zona dintre sani, si toata ziua vei simti cum aroma iti gadila nasul.

Am gasit o sticla veche de parfum. Pot sa il folosesc?

Daca nu este mai veche de doi ani, poti incerca. Dar este mai bine sa ii incerci aroma pe un servetel, inainte de a-l folosi. Daca miroase putin acru sau amar, atunci lumina si oxidarea au distrus moleculele parfumului. Pastreaza sticlutele de parfum in locuri racoroase si intunecoase, daca vrei sa isi mentina proprietatile pentru mai mult timp.

De ce gusturile mele in materie de parfum se schimba in fiecare anotimp?

Alergiile de sezon iti pot schimba mirosul, ca si o infectie virala. Dar nu trebuie sa arunci un parfum care nu-ti mai place, cu timpul poti reveni la normal. Si hormonii iti pot schimba gusturile. Nivelul ridicat de estrogen din timpul sarcinii te poate face hipersensibila la mirosuri. De asemenea, te poti plictisi de un anumit miros.

Pot sa imi creez propriul meu parfum?

Iti trebuie un laborator chimic pentru asta, dar poti incerca sa aplici doua parfumuri, unul peste celalalt. Testeaza combinatia mai intai pe un servetel si incearca sa ramai in aceeasi familie de parfum; floral peste floral, lemnos peste lemnos, etc.

Stiai ca ...

• Simtul mirosului al unei femei este mult mai dezvoltat decat cel al unui barbat?

• Simtul mirosului este cel mai puternic in timpul ovulatiei, cand esti cel mai fertila?

• Sensibilitatea la miros creste in timpul zilei, de aceea este bine sa cumperi parfum dupa-amiaza sau seara?

Niciun comentariu: