joi, 10 decembrie 2009

Preveniti aparitia varicelor..

Am crezut, pâna nu demult, în mod eronat, ca varicele reprezinta o afectiune caracteristica persoanelor trecute de prima tinerete si de aceea am evitat pâna acum sa scriu despre acest subiect. Am gresit însa, caci se pare ca varicele afecteaza pâna la 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsa între 20 si 50 de ani si aparitia lor se datoreaza în mare masura expunderii prelungite la soare.


Varicele sunt niste inflamatii cu aspect albastrui, aparute pe suprafata pielii, în special la nivelul gambelor, reprezentând de fapt niste dilatatii ale venelor inferioare, responsabile cu circulatia sângelui spre inima, de jos în sus.
Nu sunt periculoase (complicatii de tipul ruperii venelor si al hemoragiilor interne, sau al instalarii ulceratiilor sau tromboflebitelor sunt destul de rare) dar sunt deranjante si inestetice.
Apar în mare masura în cazul persoanelor care stau foarte mult în miscare, sau în sezut, fara sa faca miscare, dar un cuvânt important în aparitia varicelor îl are zestrea ereditara. Asa ca daca ai antecedente în familie este bine sa respecti urmatoarele reguli cu scop profilactic:
sa nu stai excesiv în picioare fara sa te misti;
sa faci pauze în care sa te întinzi si sa tii picioarele usor ridicate;
sa faci sport (cu preferinta pentru înot);
sa nu depasesti greutatea normala (supraponderalitatea favorizeaza aparitia varicelor);
sa porti ciorapi elastici;
sa nu stai exagerat de mult la soare;
sa consumi multe fructe si legume;
sa faci dusuri alternând apa rece cu cea calda;
sa consulti un medic specialist în flebologie.
Daca totusi inevitabilul se produce, nu trebuie sa intri în panica pentru ca exista solutii. Acestea sunt diferite în functie de gravitatea situatiei, dar cea mai eficienta este interventia chirurgicala prin care se extirpeaza vena afectata fara riscuri, deoarece o alta vena va prelua sarcina care oricum nu mai era dusa la îndeplinire la parametri normali.

Niciun comentariu: